Składniki:
400 ml mleka 3,2 %
5 żółtek
3 łyżki cukru pudru (użyłam brązowego)
1/2 tabl. białej czekolady
200 gram białego twarożku
1/2 puszki (ok 250 gram) kajmaka z puszki
3 łyżeczki żelatyny
kilka łyżek gorącej wody
1 galaretka na wierzch i owoce
Galaretkę rozpuścić w ok. 400 ml gorącej wody. Ostudzić i odstawić do stęzenia ale nie całkowitego. Powinna byc lekko tężejąca.
Ubić żółtka z cukrem pudrem. W międzyczasie zagotować mleko, zestawić na chwilę z ognia, dodać ubite żółtka do gorącego mleka, mieszając trzepaczką (typu rózga). Gdy masa zgęstnieje, dodać połamaną czekoladę i kajmak. Mieszać aż wszystko się połączy na gładką masę. Zdjąć z ognia.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dobrze wymieszać, by nie było grudek. Jeśli takowe się pojawią, przecedzić.
Do żelatyny dodać kilka łyżek masy kajmakowo - żółtkowej.Wymieszać i dodać ją do pozostałej masy.
Całość ostudzić i dodać twarożek. Wymieszać. Owoce wyłożyć do dowolnje formy. na owoce wylać masę tofii i wstawić do lodówki do całkowitego stżzenia.
Inna forma podania:
W poniższej wersji do małych foremek najpierw wlewamy kilka łyżek tężejącej galaretki, a gdy stężeje, nakładamy masę toffi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny.
Zostaw ślad po sobie.
Wszyscy jesteśmy wędrowcami na drodze życia. Spotykamy wiele osób.Żadne z takich spotkań nie jest przypadkowe. Każdy z nas ma swoją ścieżkę. Idąc, mijamy zdarzenia i ludzi. Przeżywamy miłe chwile i te gorsze. Wszystko to wnosi jakąś cząstkę świata do naszego życia. Twoja wizyta tutaj też nie jest przypadkowa. Zapraszam na ponowną wizytę.