Czas ostatnich tygodni lata to wysyp różnorodnych owoców. Wśród nich wspaniałe, pachnące słońcem śliwki. Możemy się delektować wieloma ich odmianami: popularne węgierki, okrągłe renklody to najpopularniejsze z nich.
Bez względu na odmianę, wszystkie są bogatymi w witaminy i minerały źródłem zdrowia. Warto wiedzieć, że śliwki posiadają właściwości antyoksydacyjne a więc są doskonałe w profilaktyce przeciwnowotworowej. Poza tym dostarczają witamin A, C, E, B6, K a także ważne dla organizmu minerały: potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez. Z tego względu śliwki to nie tylko owoce wspomagające nasze zdrowie ale także urodę. Zwłaszcza witaminy K i C mają dobroczynny wpływ na stan naczyń krwionośnych wzmacniając je i poprawiając krzepliwość krwi.
To także źródło przeciwutleniaczy a więc są pomocne w usuwaniu wolnych rodników, dzięki temu dłużej możemy cieszyć się młodym wyglądem. Są także doskonałym źródłem pektyn, które pobudzają pracę jelit i oczyszczają je z zalegających resztek pokarmu a dzięki temu poprawia się przemiana materii. Ta zaleta jest ważna w przypadku uciążliwych zaparć. Włączenie do swojego jadłospisu śliwek zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. Wystarczą 3 owoce dziennie, by poprawić stan swojego układu pokarmowego.
Bez względu na odmianę, wszystkie są bogatymi w witaminy i minerały źródłem zdrowia. Warto wiedzieć, że śliwki posiadają właściwości antyoksydacyjne a więc są doskonałe w profilaktyce przeciwnowotworowej. Poza tym dostarczają witamin A, C, E, B6, K a także ważne dla organizmu minerały: potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez. Z tego względu śliwki to nie tylko owoce wspomagające nasze zdrowie ale także urodę. Zwłaszcza witaminy K i C mają dobroczynny wpływ na stan naczyń krwionośnych wzmacniając je i poprawiając krzepliwość krwi.
To także źródło przeciwutleniaczy a więc są pomocne w usuwaniu wolnych rodników, dzięki temu dłużej możemy cieszyć się młodym wyglądem. Są także doskonałym źródłem pektyn, które pobudzają pracę jelit i oczyszczają je z zalegających resztek pokarmu a dzięki temu poprawia się przemiana materii. Ta zaleta jest ważna w przypadku uciążliwych zaparć. Włączenie do swojego jadłospisu śliwek zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. Wystarczą 3 owoce dziennie, by poprawić stan swojego układu pokarmowego.
Zatem korzystajmy z możliwości jakie daje nam Matka Natura i polubmy śliwki!
źródło zdjęcia:
www.tapeciarnia.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny.
Zostaw ślad po sobie.
Wszyscy jesteśmy wędrowcami na drodze życia. Spotykamy wiele osób.Żadne z takich spotkań nie jest przypadkowe. Każdy z nas ma swoją ścieżkę. Idąc, mijamy zdarzenia i ludzi. Przeżywamy miłe chwile i te gorsze. Wszystko to wnosi jakąś cząstkę świata do naszego życia. Twoja wizyta tutaj też nie jest przypadkowa. Zapraszam na ponowną wizytę.