Gruszka azjatycka jest u nas mało znanym owocem, który zasługuje na większą uwagę. Nie miałam okazji widzieć ją w jakimkolwiek sklepie ale jej smak znam z własnego ogrodu. Są to niezwykłe owoce, które swoim wyglądem przypominają niewielkie jabłuszka. W Polsce można już kupić takie odmiany jak” „Shinseiki”, „Nijisseiki”, „Hayatama”, „Kosui” i „Chojuro”. Ta niezwykła krzyżówka jabłka i gruszki pochodzi z Azji ale najbardziej popularna jest w Australii. Nazywane są gruszka szampańską, piaskową, japońską, nashi. Jest ona azjatyckim symbolem wiosny ale u nas swoją dojrzałość osiągają właśnie teraz – we wrześniu.
Warto spopularyzować ten niezwykły owoc ponieważ oprócz walorów smakowych ma wiele wartości odżywczych, które wpływają pozytywnie na nasz organizm.
Przede wszystkim jest bogatym źródłem błonnika, witaminy C, przeciwutleniaczy, potasu i pektyn, dlatego powinno się je zjadać ze skórką. Zawartość błonnika w jednym owocu odpowiada około 18% całkowitego zalecanego dziennego zapotrzebowania na to włókno. Błonnik i pektyny są korzystne dla zdrowia jelit i są ważnym składnikiem w profilaktyce przeciwko chorobom tego układu, przyczyniając się do usuwania zalegających w nich odpadów co zmniejsza ryzyko zachorowania na raka okrężnicy. Błonnik pomaga także utrzymać zdrowy poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, reguluje system trawienny, dzie,ki czemu pomaga uniknąć przykrych dolegliwości w postaci hemoroidów i bolesnych stanów.
aniołek na gruszce |
Przede wszystkim jest bogatym źródłem błonnika, witaminy C, przeciwutleniaczy, potasu i pektyn, dlatego powinno się je zjadać ze skórką. Zawartość błonnika w jednym owocu odpowiada około 18% całkowitego zalecanego dziennego zapotrzebowania na to włókno. Błonnik i pektyny są korzystne dla zdrowia jelit i są ważnym składnikiem w profilaktyce przeciwko chorobom tego układu, przyczyniając się do usuwania zalegających w nich odpadów co zmniejsza ryzyko zachorowania na raka okrężnicy. Błonnik pomaga także utrzymać zdrowy poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, reguluje system trawienny, dzie,ki czemu pomaga uniknąć przykrych dolegliwości w postaci hemoroidów i bolesnych stanów.
Oprócz tego gruszki są doskonałym źródłem witamin i minerałów a do tego są niskokaloryczne. Średniej wielkości owoc zawiera ok. 50 kalorii. Wśród cennych składników znajduje się sód i potas, które obniżają ciśnienie krwi. Witamina K i C mają istotny wpływ na kości, zęby i krew. Dodatkowo witamina C przyczynia się do odbudowy tkanek ciała w przypadku ran, usuwa z organizmu wolne rodniki i jest doskonałym przeciwutleniaczem. Istotnym składnikiem jest miedź, która wspiera produkcję krwinek czerwonych, kolagenu i energię. Dzięki takiemu składowi odżywczemu gruszka Nashi może być ważnym elementem w skaldzie naszej diety oferując znaczne korzyści dla naszego serca, wzroku, energii, dobrej kondycji naszej skóry i ogólnego wyglądu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny.
Zostaw ślad po sobie.
Wszyscy jesteśmy wędrowcami na drodze życia. Spotykamy wiele osób.Żadne z takich spotkań nie jest przypadkowe. Każdy z nas ma swoją ścieżkę. Idąc, mijamy zdarzenia i ludzi. Przeżywamy miłe chwile i te gorsze. Wszystko to wnosi jakąś cząstkę świata do naszego życia. Twoja wizyta tutaj też nie jest przypadkowa. Zapraszam na ponowną wizytę.