sobota, 11 marca 2017

Ryżowa sałatka z brokułami


SKŁADNIKI

200 gram ryżu
2 niewielkie marchewki
1 podwójna pierś kurczaka
1 puszka kukurydzy
1 opakowanie brokułów mrożonych lub świeżych.
3 - 4 łyżki majonezu
sól
papryka mielona ostra

SPOSÓB WYKONANIA

Ryż przemyć wodą, ugotować z dodatkiem soli na sypko i po ugotowaniu opłukać zimną wodą. Nieobrane marchewki umyć i ugotować w całości. Pierś z kurczaka ugotować do miękkości. Dla szybszego efektu proponuję użyć szybkowara. Gdy ostygnie, pokroić w drobną kostkę. Brokuły świeże oczyścić i ugotować na parze. W przypadku mrożonych brokułów także ugotować je na parze. Po ostygnięciu warzywa rozdrobnić. Wszystko razem wymieszać, dodać majonez (wg uznania. Podałam 3 - 4 łyżki ale może być więcej. Ryż po pewnym czasie wchłania go i sałatka może być zbyt sucha) Przyprawić do smaku solą i mieloną ostrą papryką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zobacz także:

Cel Duszy

Cel Duszy